https://www.dcnews.ro/clotilde-armand-pleaca-la-cannes–la-un-targ-imobiliar_836366.html


SHARE daca iti place!

Oare doamna primar cauta investitori pentru campul nostru de 730ha? Ca doar nu or veni investitori pentru 500 mp! Sa fie ceva cu proiectul Litoralul Bucuresti – tema campaniei electorale din 2016 , sa fie ceva cu interesul investitorilor pentru apele termale din campul nostru- vezi emisiunea protv din 5 august – https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/imensa-resursa-de-apa-termala-in-nordul-bucurestiului-pe-un-teren-abandonat-ztot-ce-este-aici-nu-are-stapan.html? Imensă resursă de apă termală, în nordul Bucureștiului, pe un teren abandonat. „Tot ce este aici nu are stăpân”

Articole din istoric: Vineri, 29 Iulie 2005, ora 06:57 https://business24.ro/terapia/stiri-terapia/bucurestiul-sta-pe-izvoare-de-apa-termala-69783

Asociatia Lac Baneasa 14 noiembrie, 2013– arată că valorificarea acestei resurse, prin realizarea unui întreg sistem de complexe balneoclimaterice, nu numai că ar rezolva multe probleme de sănătate (reumatisme, boli ale aparatelor digestiv, circulator, neuromotor, afecţiuni ginecologice, etc.), dar ar şi crea mii de locuri de muncă, ar stimula enorm turismul şi ar contribui, prin calităţile termale şi energetice ale apei, la încălzirea locuinţelor, a serelor şi a şoselelor, precum şi la producerea de energie electrică http://baneasa-lac.blogspot.com/p/autor-mihnea-columbeanu-pitbull-regizor.html

Sinaia mică” de lângă Bucureşti ( inceputul secolului xx) :

Un proiect puţin cunoscut a fost o interesantă iniţiativă privată, şi anume aceea de a duce Sinaia mai aproape de Bucureşti. O staţiune balneo-climaterică la marginea Capitalei a fost o ambiţioasă viziune edilitară de la începutul secolului XX. Numele ei: “Staţiunea de vilegiatură şi Idroterapia Sinaia Mică la Chitila-Mogoşoaia lângă Bucuresci”.

Pe scurt, Elena Athanasiu Rădulescu, “proprietară parafernală a domeniului Chitila-Mogoşoaia”, având consimţământul soţului ei, Athanasie Rădulescu, a decis să se implice într-un proiect edilitar-urbanistic. Întinsa proprietate a familiei Rădulescu a fost parcelată în 399 de loturi de categorie A (600 mp a câte 900 lei bucata), aflate de-a lungul bulevardelor centrale ale viitoarei staţiuni. Au mai fost stabilite loturi de categoria B şi C, mai mici şi mai ieftine. Vânzarea parcelelor urma să se facă “cu plata o dată sau în mai multe termene, după dorinţa cumpărătorului”.

Motivul pentru care a fost ales acest tip de proiect edilitar a fost acela că “nu toţi au timpul ori mijloacele să se ducă aşa departe. Cei mai mulţi sunt în căutarea unei localităţi care, în imediata apropiere a Capitalei, să le ofere, cu mai mică cheltuială, plăcerile vilegiaturei şi însuşirile favorabile restabilirii sănătăţii”. La 1900, staţiunea se afla la numai6 kmde barierele oraşului, Griviţa şi Victoria.

Sinaia Mică era deservită de o gară ce urma linia forturilor, fiind înconjurată pe două părţi de pădurea Mogoşoaiei, şi scăldată de altă parte de apa Colentinei; era “înzestrată de natură cu vâlcele răcoroase, ferite de vânt şi adumbrate de soare”.

Investitorii descoperiseră şi resurse termale subterane care fuseseră deja puse în valoare cu ajutorul unei fântâni “săpate de curând”, apă care atrăgea zilnic mii de persoane, care, seduse de calitatea acestei ape, o considerau un leac”.

Soţii Athanasiu hotărâseră “să creeze la Chitila-Mogoşoaia” o staţiune modernă “după chipul stabilimentelor similare din străinătate”. În spaţiul staţiunii se aflau o şcoală, o primărie, o biserică, o piaţă de comerţ şi, desigur, o gară modernă. Hotelul staţiunii se continua cu o terasă a cărei prelungire deţinea un bazin cu apă în mijlocul unui parc. Complexul hotelier era completat cu terenuri de tenis, un casino, un pavilion-cofetărie şi un han pentru turiştii ocazionali.

Banca de Scont din Bucureşti (al cărei sediu se afla pe strada Smârdan nr.2) urma să vândă sau să închirieze parcelele pe 99 de ani. Proiectul s-a prăbuşit din cauza anilor Primului Război Mondial şi devalorizării vertiginoase a leului după 1918, iar pe suprafaţa staţiunii de odinioară se află astăzi cartierul Străuleşti. https://www.cotidianul.ro/sinaia-mica-de-langa-bucuresti/

Comentarii

comments