Interviu cu dl Primar Tudorache privind PUZ Nord


SHARE daca iti place!

Interviul dlui Primar Tudorache acordat DCNews in 30 mai 2017 privind procesul de anularea PUZ de catre MAI-IGJR si posibile solutii de deblocare a constructiilor in zona Cartierului Padurea Baneasa. Urmariti cu atentie de la min 9.38.

 

Comentarii

comments

Filed under: Status PUZ Nord

Comments

 1. Gabi Simion spune:

  Sper ca Primaria a declarat Recurs pana la data limita de 25 mai (15 zile din data de 10 mai), in procesul de anulare a PUZ-ului. Astfel, acest PUZ mai are o sansa. In alta ordine de idei, inteleg ca in data de 14 sau 15 Iunie are loc o sedinta interministeriala la care s-ar putea lua decizia alocarii de fonduri (8 mil. euro) pentru acoperirea si modernizarea Poligonului Jandarmeriei. Acest lucru ar echivala cu deblocarea acestei zone. In mod normal, acum ar fi momentul unui miting al proprietarilor acestei zone, pentru a crea presiune asupra celor care hotarasc alocarea acestor fonduri, pentru ca acestia sa vada ca o fac pentru cetateni nu pentru Primarie ! Din pacate, dupa cum se vede, suntem prea dezbinati pentru a putea transmite ceva coerent… Deoparte unii care viseaza cu ochii deschisi la o casa a lor si se tot agita, iar pe de alta parte unii care deja o au si o pazesc „cu arma in mana”! Pentru ca s-au vazut cu „sacii in caruta”, ei stau linistiti la umbra Padurii Baneasa si nu mai au nevoie sa fie deranjati de noi vecini, de amenajarea drumurilor, de constructia de noi case in jur – stiti cum e, praf, trafic, zgomot, etc… Ce rost mai are ? Atunci, sa nu ne mai miram ca unii plang dupa PUZ in timp ce altii aplauda din toti rarunchii anularea sa ! Autoritatile Statului ce sa mai inteleaga ?! Cu (mare) parere de rau, Gabi Simion.

 2. Cristian Taraze spune:

  Domnule Simion, toti plangem dupa PUZ, chiar daca unii dintre noi, am apucat sa ne construim casa, dar plangem dupa un PUZ corect urbanistic.

  Noi nu avem nevoie de un PUZ, doar ca sa avem un PUZ, ci de un PUZ corect din punct de vedere urbanistic si nevoilor cetatenilor din zona.

  Noi ne dorim un cartier asezat, cu multe case si blocuri care sa nu depaseasca 4 etaje. Nu cu 8-14 etaje cum sunt prevazute in acest moment si pentru care cei de la primarie impreuna cu LORA au proiectat drumurile cu 4 benzi de circulatie.

  Ne dorim strazi cu maxim 2 benzi de circulatie(una pe fiecare sens), cu sensuri unice(pentru a nu avea o circulatie intensa pe acestea) si cu piste de biciclete. Nu spun ca nu avem nevoie si de starzi pe care sa circule RATB-ul, dar aceste strazi trebuiesc alese cu grija si responsabilitate, in asa fel incat acest cartier sa ramana verde cu adevarat. Degeaba va numiti pompos „cartierul padurea baneasa”, daca vreti sa transformati zona in asfalt si betoane. A trecut vremea cand Primaria „comanda” strazi de „10 benzi”, frecandu-si mainile cu gandul la comisioanele pe care urma sa le incaseze.(sper din tot sufletul sa fii trecut..)

  Cat priveste dezvoltarea in timp a acestui cartier si necesitatea largirii strazilor cu inca o banda pe sens(atunci cand va fii nevoie) sa fie limitata posibilitatea construirii la mai putin de …m de axul prevazut al strazii.

  Ca si concluzie:
  Cartier de case(predominant) si blocuri de maxim 4 etaje
  Strazi decente si bine structurate
  Zone verzi.
  Toate aceste lucruri se realizeaza cu profesionisti si nu cu „interesati” sau cu cei cu gura mai mare..

  ASTFEL ACEST CARTIER VA AVEA CU ADEVARAT VALOARE, IAR NOI O SA NE BUCURAM DE ACEASTA VALOARE!!

  Imi doresc ca oamenii sa inteleaga cu adevarat interesul nostru, al celor care locuiesc in zona sau vor locui si sa nu accepte in nici un fel interesele meschine ale unora sau altora..

  Dupa ce acest PUZ se va anula cu totul, va trebui sa aderam ori la „Asociatia Cartier Padurea Baneasa”, ori sa „inventam” o asociatie care sa aibe ca si obiective INTERESELE NOASTRE, nu ale altora.

  Cristian Taraze

  • ... spune:

   Subscriu acestui comentariu si sunt de parere ca PUZ-ul anulat face mai mult rau decat bine zonei. Vrem civilizatie nu circulatie intensa prin zona, vrem rezidenti responsabili si nu samsari de spatii locative, vrem verdeata si nu praf in ochi, la propriu!

   Solicit administratorilor acestui site sa puna online un chestionar despre oportunitatea PUZ-ului anulat si daca nu cumva e necesara adoptarea unuia cu adevarat logic si eficient.

  • Gabi Simion spune:

   Domnule Taraze, eu nu ma numesc „pompos..Cartier Padurea Baneasa” ci Simion Gabriel ! Pomeniti in comentariu de prea multe ori de „interese” si faptul ca va adresati catre mine, ma face sa ma simt vizat. Interesul presupun ca este proportional cu suprafata detinuta. Al meu este sa imi construiesc o casa in care sa locuiesc cu familia mea. Va este usor sa dati lectii de urbanism din confortul Conacului situat pe aprox. 2 hectare la umbra padurii, de peste 10 ani! Pentru mine,insa, este mult mai grea asteptarea aprobarii si dezaprobarii de noi PUZ-uri, de zece ani incoace si cine stie cati vor mai trece… Sunt de acord cu ideile dvs privind PUZ-ul ideal, dar cand ?! Ar trebui sa ne respectam mai mult, pentru ca suntem vecini in aceeasi „zona de siguranta a Poligonului Jandarmeriei”: de la casele dvs sunt cativa zeci de metri pana la maracinii de pe cei 800 mp utili ai mei si ai fratelui meu (50-50 %), unde legea nu ne da voie sa construim nici macar un gard…

 3. Cristi spune:

  8 mil euro pentru acoperirea unui poligon!!!!!??????
  Cam cat 3 blocuri de locuinte (270 apartamente in total)!!!!?????
  http://www.gandul.info/stiri/un-bloc-de-3-milioane-de-euro-se-construieste-langa-parcul-tineretului-cat-va-costa-un-apartament-13479236

  Doar sa indrazneasca…

  • Gabi Simion spune:

   E bine ca sunteti vigilent cu cheltuirea banului public ! Totusi, aceasta suma (pomentia de primarul Tudorache) ar putea fi rezultatul (poate estimat – sau nu) al unei expertize. Noi nu stim acum. In orice caz, modernizarea unui poligon militar de tragere presupun ca implica materiale speciale, nu dintre cele folosite in constructii civile. Dar, daca 8 mil de euro pentru deblocarea a 700 de hectare din Sectorul 1 vi se pare mult, va propun urmatorul calcul. Daca luam un pret mediu de 100 euro/mp, rezulta ca doar terenurile afectate valoreaza aprox. 700 milioane euro ! Aceste terenuri (in mare majoritate),sunt blocate in acest moment si pe ele nu se (mai) poate construi. Asta in conditiile in care taxarea lor de catre Primarie nu este blocata, iar la buget se strang anual alte cateva milioane de euro !! Aceste sume cum vi se par, comparativ cu pretul modernizarii Poligonului ?!

   • Cristi spune:

    Eu am inteles ca 8mil euro sunt petru modernizarea poligonului si NU pentru delocarea PUZ-ului.
    Daca 8mil euro sunt pentru deblocarea PUZ-ului atuci asta se numeste santaj si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.
    Pentru binele d-vstra sper ca nu aveti vre-o legatura cu afacerea asta ilegala

    • Gabi Simion spune:

     Eu am o firma de constructii si am castigat licitatia de modernizare a Poligonului ! Desi situatia nu este de ras, totusi… Nu stiu cat a-ti fost de aproape de „fenomen” in ultimii ani de aceea am sa incerc sa fac un scurt rezumat : In spatele Poligonului de tragere „Baneasa”, Jandarmeria si-a instituit (peste terenuri proprietate privata) o asa-zisa „zona de siguranta” pentru captarea eventualelor proiectile ricosate din Poligon in urma tragerilor. Aceasta „zona de siguranta” are 200 ha (din 700 ha cat are tot PUZ Nord). Aici detin si eu 1000 mp. Jandarmeria nu numai ca nu si-a dat acordul ca acolo sa se poata construi dar a reusit in (prima) instanta sa anuleze TOT PUZ-ul, deoarece acele 200 ha fac parte integranta din cele 700 ha. Motivul invocat este foarte limpede : pericolul ca cei din „zona de siguranta” sa fie raniti de eventuale proiectile ricosate din Poligon. Nu discut aici legalitatea instituirii „zonei de siguranta” – am discutat-o in instanta si am facut Plangere Penala la Parchetul Militar celor care au semnat acele documente in anul 2005. In situatia in care acest Poligon s-ar moderniza (si acoperi), „zona de siguranta” dispare – nu mai este necesara si Jandarmeria nu ar mai avea niciun motiv (logic) pentru a se opune constructiilor. Asta echivaleaza cu „deblocarea zonei” ! Despre asta este vorba ! In acest moment exista un blocaj : tragerile in Poligon sunt sistate la fel ca si autorizatiile de constructie din „zona de siguranta”. Singura solutie pentru deblocarea situatiei este „modernizarea si acoperirea poligonului” – relocarea sa nu cred ca este o optiune ! Unde este santajul ?! A-ti facut o obsesie pentru suma de 8 mil euro. Ea a fost rostita de Primarul Tudorache. Poate e mult, poate e putin, poate e alta suma. Asta este problema noastra ? De unde stim noi acum si aici ce presupune aceasta modernizare a Poligonului ? Poate este „secret de stat” si nu vom sti niciodata ! Nu are cine sa verifice in ziua de azi aceste costuri ?! Vorbiti asa usor de „infractiune”…. Ce date in plus aveti dvs si nu le stim si noi ? A-ti vazut un deviz de executie a lucrarilor sau vre-o proforma de materiale ? Stiti cumva suprafata Poligonului ce trebuie modernizata ? De unde concluziile astea – „santaj”, „infractiune”, „dincolo era mai ieftin” ?! Stiti ce inseamna acum un nou proces cu Jandarmeria ? Inca vreo 5 ani de amanare a luarii unei decizii in privinta acordarii (sau nu) a autorizatiilor de constructie in zona (eventual cu un nou PUZ – care necesita si el cativa ani de proiectare, avizare, votare in consiliu, etc). Sau exact asta v-ati dori si nu m-am prins de la inceput ? (apropo de trafic, praf, zgomot, vecini…)

     • Cristi spune:

      M-ati inteles gresit.
      Eu sunt adeptul lucrului facut corect.
      Daca dupa ce se incepe modernizarea poligonului se face o acheta care blocheaza finalizarea costructiei zeci de ani si implicit zona de siguranta.
      Am patit-o odata cu PUZ-ul (daca ar fi fost 100% legal atunci nu putea fi blocat in justitie). De ce sa inchidem ochii la ilegalitati si sa riscam sa pierdem iar!?
      Am inteles ca poligonul este omologat oarecum ilegal. Acesta trebuia sa fie punctul de pornire. De asemenea nu iteleg de ce exista zona de siguranta avand in vedere ca poligonul este nefunctional?
      Sunt multe lucruri care nu se potrivesc iar noi acceptam variante care nu sunt 100% legale.

      Nota: Mie mi-ar place ca poligonul sa fie modernizat si public
      Nota 2: Eu chiar am firma de constructii si sunt si ing. in constructii (Nu in Romania). Acoperirea poligonului se poate face cu o suma de 10 de ori mai mica. Modernizarea este alta poveste dar asta e treaba lor.

   • Cristi spune:

    Pe de alta parte este si asta o solutie: Sa tacem, sa-i lasam sa execute infractiunea si dupa aia sa-i dam pe mana justitiei. Macar asa ne alegem si noi cu PUZ-ul deblocat.

  • Gabi Simion spune:

   Concluzie : Costul deblocarii constructiilor in Zona de Nord reprezinta aprox. 1% din valoarea acestei zone. Vi se mai pare mult ?

 4. Robert spune:

  Cand spui ca renunti la process daca ti se aloca bani pentru modernizare, da, e santaj (daca intr-adevar asa au stat lucrurile). In alta ordine de idei, primaria nu poate sparge PUZ-ul ala? sa il faca pe zone mai mici, mai multe PUZ-uri eventual, astfel sa fie afectata doar o parte din aceasa zona, nu toata zona care probabil e de 10 ori mai mare decat asa zisa „zona de siguranta”.. poate cineva care se pricepe la urbanism ar putea gasi o solutie daca altfel nu merge.

 5. cirease spune:

  Buna ziua!
  Maine,4 iulie, domnul primar Tudorache, merge iarasi la Dc News. Ehttps://www.dcnews.ro/daniel-tudorache-primarul-sectorului-1-la-interviurile-dc-news-pune-i-intrebari_548643.htmlste momentul sa-l intrebam de ce s-a mai intamplat..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *