Comunicat privind intalnirea din 30 mai 2020 cu USR sector 1 si Asociatia Cartierul Rezidential Drumul Stegarului – Odai


SHARE daca iti place!

Ca urmare a comentariului dlui Dan Milea la articolul meu privind sustinerea PUZ coordonator sector 1, ca o sansa pentru deblocarea zonei cartierului nostru si divergenta de idei cu Asociatia Cartierul Rezidential Drumul Stegarului – Odai, care nu sustine dezvoltarea zonei in prezent, ci intr-o perspectiva cat mai indepartata, am fost invitati la o dezbatere cu dna europarlamentar Clotilde Armand, la sediul USR sector 1.

Au participat :

 1. dna Clotilde Armand, candidat la primaria sector 1, care are ca si tema de campanie: Blocare PUZ Coordonator sector 1 ( tema de campanie a dui Tudorache fiind : Aprobare puz coordonator sector 1)
 2. dl Paiusi Oliver, actual consilier USR, membru in comisia de urbanism
 3. dl Dan Milea, presedinte Asociatia Salvati Cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi,
 4. dl Cristinel Laurentiu Preda, avocat
 5. dna Magda Umbresi, proprietar si locuitor in zona
 6. dl Florea Gelu, presedinte Asociatia Cartierul Rezidential Drumul Stegarului – Odai
 7. dl Cristian Taraze, vicepresedinte Asociatia Cartierul Rezidential Drumul Stegarului – Odai
 8. Diana Constanta Balasescu, presedinte Asociatia Cartier Padurea Baneasa
 9. dl Nelu Tudose, vicepresedinte Asociatia Cartier Padurea Baneasa
 10. dl Radu Costel de la Asociatia Baneasa 21, ( desi nu am inteles ca era in calitate de reprezentant al asociatiei, ci in calitate de specialist urbanist consultant pentru echipa USR)

scopul declarat al intalnirii: identificarea unei solutii ca asociatiile din campul nostru rezidential sa ajunga la un acord comun si sa participe la blocarea PUZ cordonator

Intalnirea a durat circa 90 min. Temele discutate:

a. blocarea PUZ Coordonator. Interventiile dlui Tudose si ale mele: nu cunoastem detalii privind aspectele semnalate referitoare la acele spatii verzi ca sa ne pronuntam pro sau contra si dorim marcarea lor in PUZ cu hasuri cu conditionarea reglementarii ulterioare, iar la momentul cand se va dori construirea in acele zone sa se dezbata punctual documentatia de reglementare ( asa cum avea LORA in PUZ 2014). Nu s-a acceptat. Deja decizia era luata la nivelul USR si al celor doua asociatii pentru un nou puz care va fi adoptat probabil in urmatorii doi-trei ani. Dna Umbresi a intervenit: ”cine ne garanteaza ca si acel puz nu va fi atacat? Nu se poate face un puz perfect.” Ne-am opus acestei idei cu un nou puz : stam de douazeci de ani fara utilitati , platim taxe si impozite inutil si nu putem construi, nu mai putem astepta. Propunerea USR este de alocare a 500000 lei pentru un nou puz ( versiunea evoluata a PUZ 2004 si 2014, la care sa participe dl Radu care cunoaste zona atat de bine). Nu am fost de acord, si atunci au propus sa faca mai multe puzulete. Nici acesta idee nu e buna pentru ca dureaza si nu avem nicio garantie ca se va face ceva.

b. popunerea noastra a fost gasirea PUZ 1997 , HCGMB 24/26 februarie 1997, prin care zona noastra a trecut din extravilan in intravilan si avea strazile trasate cu trame stradale. De ex Drumul Agatului avea 12m latime, acesta s-a modificat prin puz Felicity ( elaborat de LORA 2006) la 20m latime in zona studiata (acesta e unul din motivele pentru care nu avem trame stradale clare: segmente de strada au 12 m, segmente de strada au 20 m). Argumentul dlui Radu a fost ca puzul era valabil doar 5 ani si acum nu il putem folosi. Un articol din legislatie precizeaza ca daca a existat un puz care a reglmentat o zona si apoi a expirat sau a fost adoptat un alt puz care a fost anulat in instanta ( la noi au fost doua 2004 si 2014) pana la adoptarea unui nou puz , se prelungeste valabilitatea primului puz, pentru a nu afecta dreptul de proprietate. In plus Primaria a emis autorizatii de construire in 2003 in baza puz 1997, deci dupa 6 ani, ceea ce inseamna ca nu expirase. Mai avem si alte documente care demostreaza afirmatiile noastre. Dl Paiusi( consilier USR in comisia de urbanism sector 1) a confirmat ca am dreptate si ca daca acest puz exista se poate porni de la el. Din pacate acest Puz a disparut din arhiva PMB si a PS1( il cautam acum prin arhivele arhitectilor mai in varsta poate gasim plasele si regulamentul de urbanism). Ca sa va convingeti ca un puz nu are valabiltate doar 5 ani, pe siteul PS1, exista o documentatie PUD in 2019 care se bazeaza pe un puz din 2003. Asa ca de ce nu ar fi bun si PUZul din 1997 care are tramele stradale si toate informatiile necesare demararii aducerii utilitatilor?

c. Referitor la acuzatiile dlor Florea si Taraze, precum ca eu am interese imobiliare sa construiesc blocuri P+8, desi m-au acuzat de minciuni si au depus un document cu 180 de semnaturi stranse asa cum a afirmat, cu ajutorul dlui Damian din Felicity impotriva mea(!), s-a dovedit o acuzatie nefondata intrucat eu am pus pe masa comunicarea Tribunalului Bucuresti prin care am pierdut procesul cu PS1 ca am vrut sa construiesc P+1 si nu mi s-a dat autorizatie. Acum sunt in recurs. Nu le-a venit sa creada ca de fapt si dansii au fost manipulati de un alt grup sa ma discrediteze. Dl Milea a concluzionat: deci nu construiti P+8, ne-am linistit!OK

d. referitor la regimul de inaltime, dl Taraze l-a intrebat pe dl Radu : daca un puz poate modifica PUG si cu ce procent. Raspuns: prin PUZ se poate modifica PUG cu max 20%. Deci daca in PUG avem P+2 regimul poate ajunge P+2+20%. Acesta afirmatie confirma inca odata incercarea de discreditare a mea.

e. s-a discutat problema cadastrelor deplasate. USR a propus sa fie refacute cadastrele de primarie prin serviciul cadastru, evident daca vor castiga alegerile. Eu am precizat ca deplasarea cadastrelor este o problema de conversie a datelor, cand s-a trecut dintr-o baza de date in alta baza de date prin 2008 cred si e treaba OCPI. A ramas in studiere aceasta problema. Subiectul trebuie discutat cu reprezentantii OCPI.

f. referitor la expropriere pentru trama stradala: dna Clotilde Armand a zis ca sub nicio forma nu va accepta daca va fi primar sa plateasca despagubiri pentru expropriere. Cei care vor sa construiasca sunt conditionati conform legii sa cedeze teren pentru trama stradala. Dna Umbresi a confirmat ca in 2015 cand a primit autorizatia i s-a impus acest lucru si a construit gardul lasand trama stradala.

g. referitor la tema PUG Bucuresti, am intrebat de ce avem atatea divergente cu acest PUZ coordonator, pentru ca dl FLorescu director proiect PUG Bucuresti si decan sau prorector la Facultatea de Arhitectura a afirmat ca orice nereguli din puzurile de sector vor fi anulate/corectate prin PUG . Nu mi s-a raspuns!

h. am inmanat un memoriu din partea asociatiei Cartier Padurea Baneasa dnei europarlamentar Clotilde Armand si am solicitat un raspuns in scris la problemele noastre. Il asteptam de o saptamana! Cum va sosi raspunsul il vom publica.

Comentarii

comments

Filed under: Articole

Comments

 1. Dan Milea spune:

  Simatas domna Diana Balasescu,
  Referitor la comunicatul dumenavoastra de mai sus, va rog sa completati cu urmatoarele corecturi din partea mea, ca participant si initiator al acestei discutii:
  1. Referitor la punctul 10: pe domnul Radu Costel l-am invitat eu nu in calitate de “consultant tehnic pentru USR”, ci ca locuitor, urbanist si elaborator la PUZ-ului din 2014. Si cred ca a fost o decizie buna, dat fiind ca a ridicat nivelul tehnic al discutiilor avute.
  2. „scopul declarat al intalnirii: identificarea unei solutii ca asociatiile din campul nostru rezidential sa ajunga la un acord comun si sa participe la blocarea PUZ cordonator”. Fals. Nu v-am invitat sa participati la blocarea PUZ-ului Coordonator Sector 1, acest PUZ este deja blocat, ci v-am invitat la o discutie pentru gasirea unei solutii viabile, noi considerand ca solutia acestui PUZ COORDONATOR este iluzorie si neaplicabila din cauza problemelor legale, penale, tehnice, chiar si morale, din cauza calitatii profesionale a elaboratorilor si a incompetentei administratiei locale.
  3. Referitor la punctul a: faceti niste afirmatii gresite, de-a dreptul calomnioase.
  Ce este gresit: ati propus realizarea unui PUZ in care „sa fie hasurate acele spatii verzi….”; pai, Tribunalul Bucuresti a suspendat PUZ COORDONATOR SECTOR 1 din cauza avizului de mediu, care trateaza tot PUZ-ul, nu pe parcele sau bucati de spatii verzi.
  Ce este calominos: dumneavoastra tot incercati aici sa induceti ideea ca eu sau USR incercam sa aranjam ca domnul Radu Costel sa faca viitorul PUZ cu dedicatie pentru 500.000 lei. Ceea ce este calomnios. Obiectul intalnirii a fost identificarea celei mai bune si rapide metode de rezolvare a zonei. Tin sa va amintesc ca tot timpul interventiile dumneavoastra au fost in jurul problemelor dumneavoastra personale cu proprietatea de acolo, ceea ce poate fi si o abordare corecta atata timp cat este o problema pentru toate persoanele din zona.
  „Nu am fost de acord, si atunci au propus sa faca mai multe puzulete. Nici acesta idee nu e buna pentru ca dureaza si nu avem nicio garantie ca se va face ceva.” Aceasta idee nu a fost considerata buna pentru ca nu rezolva problema utilitatilor, in special a canalizarii, care trebuie tratata global, pentru toata zona, aceasta trebuind sa fie directionata spre strada Jandarmeriei.
  4. Referitor la punctul b: discutia este inutila atata timp cat PUZ-ul din 1997 nu exista fizic. In plus, peste el a trecut si un PUG, ceea ce-l face redundant.
  5. Referitor la puctul c: eu, care am moderat intalnirea, am incercat sa evitam acuzele si faptele din trecut si sa ne concentram pe solutiile din viitor. N-as vrea sa ramana impresia ca acolo ati fost invitata sa fiti judecati dumneavoastra sau oricine altcineva.
  6. Referitor la punctul g: nu imi amintesc intrebarea dumneavoastra, dar va pot raspunde acum ca PUG-ul profesorului Tiberiu Florescu poate sa preia sau poate sa nu preia nimic din aceste PUZ-uri Coordonatoare (care vor fi aprobate dintre ele, bineinteles). Exista o deosebire fundamentala intre ceea ce ne-a comunicat domnul Florescu despre PUG si ceea ce a iesit de la VEGO pentru PUZ COORDONATOR SECTOR 1. Singura concluzie pe care am tras-o este ca acest PUZ COORDONATOR SECTOR 1 este facut, in primul rand, pentru interesele mafiei imobiliare. Altfel nu se poate explica dorinta acerba de a distruge Padurea Baneasa, Parcul Herastrau, cartiere de case de peste 100 de ani, de a creste regimul de inaltime si densitatea zonelor de blocuri peste suportabil si multe alte probleme pe care le-am expus in actiunile noastre din justitie.
  In final, tin sa le comunicam locuitorilor si proprietarilor din Cartierul Padurea Baneasa ca situatia actuala a fost generata de reactia noastra de autoaparare impotriva agresiunii urbanistice a administratiei Tudorache. Nu stim exact in ce masura vecinii nostri din Cartierul Padurea Baneasa sunt de acord cu acest PUZ COORDONATOR si care din cele 9 panse diferite ale acestuia sunt agreate de catre acestia. Sase dintre acestea sunt afisate pe site-ul nostru ascdbn.ro, doua la Ministerul Mediului si una a fost depusa la Ministerul Dezvoltarii.
  Si imi afirm inca o data convingerea ferma ca toate problemele, care nu sunt putine, ale zonei dumneavoastre (de cadastru, drumuri, utilitati functionale, regimuri de construire, circulatie) nu pot fi rezolvate decat printr-un PUZ facut special pentru Zona de Nord.

  Dan Milea
  ASCDBN

  • Tudose Nelu spune:

   Nelu Tudose
   Stimate domnule Dan Milea,

   Referitor la intalnirea din 30.05.2020 :
   Asociatia noastra,prin reprezentantii sai, a dat curs invitatiei dvs.tocmai in dorinta de a participa deschis la deblocarea situatiei din zona, privind utilitatile si strazile.Prezenta noastra a fost strict in numele membrilor asociatiei si nu in probleme de interes personal.D-na Diana Balasescu, la nici o intalnire a asociatiei la care am participat ,nu a adus in discutie problemele personale legate de terenul pe care il detine.Ca drept dovada, este in proces cu PS1.Nu cred ca mai exista persoana din zona respectiva care sa se judece cu PS1.
   Referitor la prezenta d-lui Radu Costel (LORA),nu am avut nimic de obiectat desi recunoastem surprinderea noastra,avand in vedere faptul ca este autorul catorva PUZ-uri anulate pe zona respectiva.Chiar dvs ati recunoscut ca ati discutat de luni de zile atat cu d-nul Taraze cat si cu d-nul Radu pe subiectul unui nou PUZ.
   Deci,obiectivul nostru este legat de utilitati si strazi in zona.De zeci de ani,toate administratiile care au fost la PS1,nu au vrut sa faca nimic pentru aceasta zona.
   In prezent,PS1 justifica blocajul prin lipsa unui PUZ care sa-i permita legal investitia in utilitati si strazi.Acest PUZ coordonator,blocat de dvs. ar fi permis demararea lucrarilor cel putin teoretic.Nu avem insa nici o garantie.Corect.Nu cred ca cineva se astepta ca acest PUZ coordonator sa fie perfect,mai ales tinand cont de suprafata la care se refera,complexitatea zonei si interesele de grup uriase.
   Solutia propusa de dvs este un alt PUZ doar pe zona noastra(cam aceeasi suprafata cu puz-ul din 2014 anulat).Asta inseamna alti 2 ani de asteptare.Va fi acest PUZ perfect si neatacabil ?Nu cred.Ne va garanta ca PS1 va investi in utilitati si strazi ?Iarasi nu avem nici o garantie.
   Concluzie :am ajuns in acelasi punct mort,adica blocati si fara o perspectiva clara asupra rezolvarii acestui subiect.Locuitorii din zona platesc in continuare taxe si impozite fara sa beneficieze de absolut nimic din partea PS1.Poate fi considerata discriminare ?Si nu e nimeni raspunzator.
   N. Tudose
   Asociatia Cartier Padurea Baneasa

 2. Ionel Trandafir spune:

  …sigur ca orice intalnire este buna atat timp cat serveste intereselor celor care stau in zona si a comunitatii ca ansamblu. Eu personal, fiind proprietar de apartament in Felicity va pot spune ca de cand m-am mutat „in nord” belea mi-am capatat ca sa ma exprim mai colocvial, tocmai din cauza lipsei infrastructurii, petrecand jumatate de zi in masina, ducand-aducand copiii, mers la farmacie, dus-adus sotia din oras (neposedand permis),…etc. Deci, doar din acest punct de vedere (nefiind latifundiar) si fara alte interese obscure, de partid sau mai stiu ce alta natura (rog haterii sa se abtina), am urmarit parcursul acestui PUZ, avand speranta in suflet ca odata validat, isi va produce efecte asftel incat sa apara „asfaltul” si pe strada noastra. Dar ce sa vezi, „norocul” nostru ca exista si oameni de bine, (vezi cazul celui cu buda in mijlocul drumului) daca am inteles bine de la asociatia fosei septice de pe drumul stegarului inhaitati cu veleitara, superba, absolventa de MIT, Jeanne d’Arc a zilelor noastre, inaltimea sa (nu degeaba si-a lansat candidatura la Girafa) Clortilde care din motive mai mult sau mai putin coerente si morale au reusit sa suspende avizul de la mediu. Deci, pentru mine, cetateanul nefericit care-mi plimb copiii printre maracini cu un bat in mana sa-mi apar sotia de maidanezi, cu masina in service o data pe luna pentru articulatii, cu intretinere mare la bloc (din lipsa de utilitatilor), cu situatii in care era sa fiu spulberat de tiruri la intrare pe Agatului, sau cu situatii in care copiii mei au vazut accidente mortale la trecerea de pe centura,…etc, adunarea de useristi (cu anumite exceptii evident) nu inseamna decat o distribuire de functii sau o reasezare probabil de tabere in vederea (fereasca Sfantu’) castigarii de catre Clortilde a Primariei. Cred ca primul pas ar fi ca Mme Clortilde sa-si refaca puzul vietii sale… sa-si indrepte anumite atitudini cadastrale fata de tara care i-a daruit totul fara ca ea sa fi meritat..!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *