SHARE daca iti place!
In conformitate cu anunturile oficiale, de azi dna Clotilde Armand este noul nostru primar. Indiferent cine cu cine a votat, e democratie si e firesc sa fie asa, acum, la afisarea rezultatelor BEC, ii dorim dnei Clotilde Armand succes in noua functie si asteptam sa faca tot ceea ce a promis: ”Gata cu politica, vom lucra pentru cetateni, vom incuraja investitiile”! (interviu la DIGI TV, azi 4.10.2020 ora 18).
Speram ca obiectivul anuntat, vezi https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-24320063-cele-mai-spectaculoase-proiecte-propuse-noii-primarii-sector-din-bucuresti-pasaj-sub-unirii-promenada-44-jurul-salbei-lacuri-din-sectorul-1-amenajarea-maluilor-lac-din-sectorul-2-extinderea-parcului-d.htm ”Un alt proiect important este regenerarea zonei de Nord, apă, canalizare și asfalt pe toate străzile din Sectorul 1. Este vorba despre zona dintre Șoseaua de Centură și cartierul Băneasa unde s-a construit un oraș în ultimii 15 ani, dar fără infrastructura necesară”, va lua in considerare PUZ 1997 care avea strazile trasate cel putin in zona Drumul Agatului si Muntele Gaina, astfel incat sa fie o baza pentru demararea extinderii retelei de apa, canal si interconectare stradala si chiar poate fi baza pentru expropiere ca sa se poata constitui drumurile publice.
In acest sens, vrem ca in luna noiembrie 2020 sa solicitam audienta atat la dna Primar Armand cat si in Consiliul Local pentru sustinerea cauzei noastre: apa, canal, autorizatii de construire in baza PUZ 1997 si in baza PUG. Din acest considerent va rog cei care doriti sa va implicati si sa participati, sa imi trimiteti datele de contact ca sa pot redacta cererea.
Propunerea Asociatiei Cartier Padurea Baneasa catre dna Primar Clotilde Armand si agreata de dl consilier Paiusi, decat sa asteptam cel putin 3 ani pana se va aproba un nou puz, se poate porni de la acest puz 1997 care nu a fost niciodata anulat sau suspendat, dupa cum a declarat la instanta reprezentantul PMB si in paralel sa se porneasca un nou puz.
Ca argument ca nu e nevoie de PUD pentru autorizarea constructiilor in zona noastra, pentru ca un pud este un document derogatoriu. Daca terenul este in curti-constructii, are forma geometrica regulata si se incadreaza in cerintele PUG pentru zona, urbanistii considera ca e un abuz sa se ceara PUD. De aceea speram ca dna Armand va debloca investitiile in constructiile din zona, acolo unde servitutile sunt clare, terenurile nu prezinta forme atipice si se incadreaza in reglementarile de inaltime din PUG. Sigur, daca terenul este intravilan agricol, este la strada publica si poate fi afectat de trama stradala este necesar PUD.
Direct cu Autorizație de Construire sau cu PUD?
Terenurile sau situațiile clare sau neclare se pot Construi direct prin Autorizație de Construire (AC), conform cu prevederile din PUG.
Autorizația de Construire studiază clădirea din punct de vedere tehnic/arhitectural și nu din punct de vedere urbanistic.
Din această cauză, clădirile cu situații urbanistice/vecinătați atipice au dreptul să treacă prin studii de Urbanism tip PUD.
În mod normal, aceste doua componente ar putea fi administrate de un aparat unic de Autorizare sub autoritatea Arhitectului Șef. Din păcate, bugetul și organizarea prezentă au separat în două componente separate autorizările clădirilor: arhitectural și urbaninstic. Avem clădiri care nu trec prin Studii de Urbanism și Clădiri care trec prin studii de Urbanism (PUZ/PUD).
Majoritatea Terenurilor au opțiunea de a construi direct cu AC – cu sau fără studii PUZ/PUD. Diferența este că, prin trecerea acestor studii, pot rezulta parametri mai buni sau mai potriviți pentru terenuri.
Dacă am fi avut PUG -ul în permanență actualizat și digitalizat, majoritatea loturilor ar putea fi detaliate și asumate direct prin Autorizație de Construire asumată de Aparatul Arhitectului Șef spre comasarea aparatului de Urbanism cu cel de Arhitectură.
Avem situația în care pe același lot se pot realiza PUZ-uri multiple sau aceleași zone să fie studiate și intercalate și refăcute de mai multe ori fără a fi strânse într-un plan Centralizator de tip PUG.
Printr-un PUG actualizat, s-ar cuprinde dintr-o privire/click situația Urbanistică a fiecărui teren în parte și nu ar mai fi nevoie de Studii de Urbanism redundante, studii necentralizate care se suprapun și se repetă la nesfârșit. Dar, pentru asta, repet, e nevoie de un aparat destul de masiv la început, e nevoie de analiză, strategie și voință politică și administrativă.
Abuzuri de PUD?
În loc să fie folosite pentru studierea terenurilor cu forme atipice și calcane numeroase, PUD-urile sunt folosite chiar și pe terenuri simple, rectangulare. De foarte multe ori s-a constatat că aceste PUD-uri sunt folosite pentru retrageri cât mai mici față de limitele de proprietate și pentru profitul dezvoltatorilor în dauna viitorilor locatari dar și a vecinilor.
Chiar dacă se propun clădiri de trei sau patru etaje, prin unele PUD- uri se reglementează imoral și abuziv retrageri de 3 metri până la limita de proprietate.